Składniki

Baza do zupy ogórkowej

1 słoik

Woda

2 litry

Pieprz czarny

10 kulek

Olej kokosowy

2 - 3 łyżki

Mrożona włoszczyzna w słupkach

1 szklanka

Mleko

0,5 - 1 szklanki

Ugotowane ziemniaki

Zupa ogórkowa to jedno z najprostszych dań polskiej kuchni. Jeśli dostałeś od nas w permakoszyku gotową bazę w postaci kiszonych, poszatkowanych ogórków, twój udział pracy w procesie przygotowywanie zupy to jakieś 3-5 min.

Wrzuć gotową bazę ogórkową do garnka, dolej 2l wody, wrzuć szklankę mrożonej włoszyczyzny w słupkach, pieprz. Najlepsza jest włoszczyzna świeża, lub mrożona własnej roboty, ale może też być ekologiczny susz warzywny Teraz zupa dzieję się sama, gotując się na wolnym ogniu. Po godzinie zajrzyj, posmakuj, dolej mleka, wrzuć ugotowane ziemniaki np. z wczoraszego obiadu, jeśli jest zbyt intensywna, dolej trochę gorącej wody. Et voila!